Taal- en teksthygiëne – Aflevering 1: Spelling

Ik lees 22 korte interviews na. Ze zijn geproduceerd voor een zeer redelijke prijs, dus koester ik geen hooggespannen verwachtingen. Maar enige taalhygiëne verwacht ik wel van wie tegen betaling teksten produceert – welke prijs die ook hanteert. De slordigheden stapelen zich echter op. Eén ding moet ik de schrijver nageven: hij is zeer consequent in zijn taal- en spelfouten. Een kleine bloemlezing in vijf afleveringen en een stokpaardje.

Aflevering 1: Spelling

Moeilijk? Daarover discussieer ik niet meer. Wel een tip: het Groene Boekje online – helemaal gratis en voor niks. Ik gebruik het vrijwel dagelijks.

aso, tso, bso, buso, dso – Vergeet die hoofdletters. U schrijft toch ook algemeen secundair onderwijs, technisch secundair onderwijs…

Preventie-adviseur, crea-stage, communicatie-afdeling –  Preventieadviseur, creastage, communicatieafdeling. Hier is nergens sprake van klinkerbotsing, dus we schrijven de woorden van de samenstelling aan elkaar.

Malawi is één van de armste landen ter wereld. – Een van mijn meest voorkomende correcties. U kunt de combinatie ‘een van de ‘ niet fout lezen, ook niet zonder de accenten.

Volgende keer: Aflevering 2: Vlaamse klassiekers

Een gedachte over “Taal- en teksthygiëne – Aflevering 1: Spelling

  1. Pingback: Taal- en teksthygiëne - Stokpaardje: Passiefconstructies « Teksten voor papier & scherm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s