Verzuchtingen van een gebruiker

Gisteren heb ik voor de tweede keer in mijn leven een gps gebruikt. Het apparaat werkte. Dat is een hele opluchting tegenwoordig. De laatste weken lijkt het alsof elk nieuw stuk technologie dat ik in handen krijg, meteen de geest geeft.

Mijn gloednieuwe laptop is deze week voor de tweede keer terug naar de leverancier. Mijn digitaal opnameapparaatje is eigenlijk al mijn tweede. Het eerste heb ik een week na aankoop teruggebracht. Ik kon er van alles mee, behalve opnemen.

Ik ben nochtans geen prutser. Ik weet hoe je die dingen gebruikt. Ik heb jaren met een laptop gezeuld. En met zo’n opnameapparaatje, van hetzelfde merk zelfs. De mogelijkheden van die toestellen zijn intussen flink uitgebreid, maar ik gebruik ze nog grotendeels op dezelfde manier. Als ze werken tenminste.

Gebrek aan interesse en enthousiasme voor (nieuwe) technologie kan het ook niet zijn. Netwerken, opslagsystemen, draadloze beveiliging, integratie, ip-telefonie, internettoepassingen, web 2.0… Ik zie er de voordelen van in. Ik vind het vaak praktisch, soms zelfs leuk. Als het werkt.

Ik kan u niet uitleggen hoe het werkt. Ik moet soms zelf even zoeken, maar al doende leer ik. En anders er is de handleiding. Of het internet. Of de helpdesk.

Zodra ik bij de helpdesk aanbeland, wordt de lastige klant in mij wakker. Helpt de helpdesk mij echt, al is het maar een stap verder, dan kijkt de lastige klant braaf toe. Helpt de helpdesk niet, dan neemt de lastige klant het over. Want het moet natuurlijk wel werken en het werkt niet. Dus wat gaan we daar aan doen?

Maar dan zijn we in een serviceverhaal beland. En dit is een technologieverhaal. Het serviceverhaal volgt ongetwijfeld later.

De gps werkt dus. Ik moet hem wel nog beter leren gebruiken. En op tikfouten letten. Zeker als ik zo’n toestelletje met mijn vingers bedien. Al die suggesties bij het intikken van straatnamen zijn natuurlijk zeer handig. Maar als je even niet oplet, zit je zo in de juiste gemeente, in de verkeerde straat.

Gelukkig is mijn gps bereid om meteen – jawel, meteen – een nieuwe route te berekenen naar het juiste adres. Een route zelfs door een mooi stukje groen, ideaal voor een zomerse lentedag. Weet er soms iemand waar ik in de toekomst de optie ‘aangepaste route voor zonnige dagen’ vind?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s