Death by PowerPoint

Afgelopen donderdag: een presentatie over ‘Klanten werven en klanten behouden’. Ik ben gebrand op een paar marketingtips specifiek voor startende zelfstandigen. Het is mijn tweede presentatie die dag. Ik heb er nog een derde op mijn programma staan. Maar na afloop sleep ik me murw en moe naar de uitgang. Er vielen ongetwijfeld een paar nuttige tips te rapen, maar die vind ik maandag wel. Dan kan ik de dia’s downloaden en rustig doornemen achter de pc.

Spreekt u ook wel eens voor een publiek? Lees deze tips.

KISS: keep it short and simple

Bereid u voor. Ken het verhaal achter uw presentatie. Beperk u tot een aantal essentiële punten. Het publiek onthoudt slechts een fractie van wat u zegt, dus houd het eenvoudig  en gestructureerd. Herhaal essentiële punten en vat uw betoog krachtig samen om af te sluiten.

Hou van bij uw voorbereiding de tijd in de gaten

Gebruikt u PowerPoint, deel dan het aantal dia’s dat u hebt gemaakt door het aantal minuten spreektijd dat u is toegemeten. Volstaat het aantal minuten per dia om uw uitleg te doen? Hebt u 20 bijvoorbeeld minuten en 30 dia’s, dan komt u gegarandeerd in tijdsnood. Schrappen is het enige dat helpt. Oefen desnoods een paar keer.

Maak van uw dia’s een hulpmiddel, geen doel

Zet enkel de kernpunten van uw boodschap op dia’s. Of beter nog: gebruik dia’s voor voorbeelden, foto’s, filmpjes, grafieken, citaten. Die illustreren en ondersteunen wat u zegt. Zulke visuele elementen onthoudt het publiek makkelijker dan uw woorden.

Houd uw ruggensteuntjes voor uzelf

Hebt u meer houvast nodig tijdens het spreken dan trefwoorden? Gebruik de notities voor de spreker in PowerPoint. Of gebruik steekkaarten. Zo blijft u niet gekluisterd aan de pc op het spreekgestoelte. Een compleet uitgeschreven presentatie is een dwingeland en een domper op de aandacht van uw publiek. Ze laat geen ruimte voor een terzijde, vragen of onverwachte gebeurtenissen. Bovendien kan het publiek sneller lezen dan u praat – als u normaal praat, tenminste.

Let op uw spreektempo en lichaamstaal

Spreek spontaan en voldoende langzaam. Adem. Las eens een korte pauze in. Kijk uw publiek aan. Beweeg. Gebruik uw handen.

Blijf de technologie een stap voor

Controleer vooraf of de apparatuur die u gaat gebruiken naar behoren werkt. Neem een extra digitale en papieren versie van uw presentatie mee. Zet automatische programma’s en updates op de pc uit tot na de presentatie. Zo wordt u verhaal niet om de 10 minuten onderbroken door pop-ups.

Beloon uw publiek met een extraatje

Hebt u meer te vertellen dan wat u in uw presentatie kwijt kunt? Bezorg het publiek achteraf – online of op papier – een hand-out met extra informatie én uw contactgegevens. Zo’n hand-out kan veel vormen aannemen: een (langere) tekst over wat u hebt verteld, een aansluitend artikel, een brochure, een lijstje met nuttige lectuur, websites of tips… Zo beloont u de aanwezigen en profileert u zich met een tastbaar bewijs als specialist terzake.

3 gedachten over “Death by PowerPoint

  1. Blij dat het nu ook duidelijk beschreven staat wat er gebeurt als je wat gezegd wordt ook op de muur geprojecteerd ziet: het verlangen dat ofwel het beeld sneller verandert of de spreker sneller gaat praten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s